В близост

Курорт „Язовир Батак“

“Язовир Батак“ се намира на около 8км от град Батак и на 24км от Велинград. Курортът е разположен на брега на язовир „Батак“, в местността Цигов чарк, на средна надморска височина от 1100м. Климатът тук до 1000м н.в. се характеризира като преходноконтинентален, а в планинския и високопланинския пояс климатът има планински характер. Според изследване на НАСА над язовир Батак е най-чистият въздух на планетата. Снегът през зимата се задържа от 2 до 5 месеца.

Язовир „Батак“ е прочут сред рибарите като чудесна дестинация за риболов. Непосредствената близост на курорта до ридовете на връх Голяма Сюткя (2186 м) в Родопите предлага добри възможности и за пешеходни преходи. В язовира се практикуват и водни спортове – разходки с водни колела, лодки, джетове. На територията на община Батак има няколко ловни стопанства, които развиват и ловен туризъм.

През зимата курорт „Язовир Батак” е притегателно място и за любителите на зимни спортове.

Град Батак

Батак е малко планинско градче разположено близо до град Пещера. Близо до града се намират едни от най-високите върхове в красивите Родопите, а именно връх Баташки снежник – 2082 м., вр. Голяма Сюткя – 2185 м. Известни културни и природни заблежителности са Историческия музей Батак, Курортът „Язовир Батак” и местността Курорт „Цигов Чарк”, местностите Широка поляна, Беглика, Кара тепе и други.

В съзнанието на българите гр. Батак винаги се свързва с трагичните събития, случили по време на и веднага след Априлското въстание от 1876 г. При потушаването на въстанието през май 1876 г. местните хора отначало предават оръжията си, но първоначално „миролюбивите“ башибозуци впоследствие извършват безпощадно масово клане, по-известно като Баташко клане. Част от населението бива обсадено в църквата „Св. Неделя“ в продължение на дни. Обстановката вътре е драматична – недостигът на вода кара жените да копаят с голи ръце кладенец в земята, който и днес може да се види, с цел да намерят вода за децата си. Накрая, при превземането на храма, всички християни (около 2000) са убити.

Град Батак ежегодно е домакин на годишнината от Априлското въстание.Тържествената програма стартира с панихида в храм-паметник „Св. Неделя” , след което се поднасят венци пред вечния огън и централните крепости на априлските въстаници. Програмата завършва с официална заря и голямо тържество, което се провежда на пл. „Освобождение”. На близо се намират още пещера „Снежанка“, Фотинските водопади, Музей на автомобилите на социализма,Природонаучен музей „Плиоценски парк“,Исторически музей Брацигово,Крепост цепина, Езерото Клептуза във Велинград,Горски център „Чатъма“,Устински водопад и много други.

Язовир Батак се намира на около 1100 м. надморска височина в западната част на Родопите, област Пазарджик. Създаден е на река Мътница, на 4 км от Батак и на 12 км от Велинград. Площта му обхваща близо 22 км², а обемът е 309 млн.куб.м. Той е изграден през 1959 г. на мястото на Баташкото блато. Дължината му е около 9 км, а максималната дълбочина – 34 м.Рибата, която присъства в язовира е основно червеноперка и костур, каракуда и шаран. Това е желано място за планинска почивка, сред хармония и уют, с възможност за целогодишен риболов. В близост са градовете Батак, Велинград и Пещера, където има много културни и исторически забележителности, както и места за забавление.

Forest Lux Boutique Villas

Вашето незабравимо изживяване в прекрасните Родопи